Yapay Zeka Kullanımı - Artık Bir ITSM Gerekliliği
Yapay Zeka Kullanımı - Artık Bir ITSM Gerekliliği

BT hizmet yönetimi (ITSM) sürekli değişen bir disiplindir. En son gelişme, yapay zekanın (AI) yaygınlığındaki dramatik artıştır. Bu durum, OTRS Group tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir ankette de kanıtlandı. Geçen yıla göre neredeyse üç kat daha fazla BT ekibinin ITSM süreçlerini daha verimli hale getirmek için yapay zekayı kullanmak istediği ortaya çıktı.
Ancak ankete katılanlar, süreç optimizasyonu için iş süreçlerinin otomatikleştirilmesinde mi (%49) yoksa yapay zekada mı (%50) daha fazla potansiyel olduğu konusunda ikiye bölündü.
Ortaya çıkan bu trend sadece bir aldatmaca değil. Halihazırda yapay zeka araçlarını veya hizmetlerini kullananların çoğunluğu, temel performans göstergelerinin (KPI) çoğunu iyileştirebilmiştir. Yapay zekanın kullanılmaya başlanmasında belirgin faydalar elde edilmiş olsa da, bu durum BT ekipleri üzerinde baskı ve zorlama yaratmıştır.
Özellikle de hem iş süreci otomasyonuna hem de yapay zekaya odaklanmayı dengelemeye çalıştıklarında. Bu dengeleme hareketi yalnızca ek mali destek değil, aynı zamanda insan ve teknik kaynak da gerektiriyor.
Yeni Teknoloji Kaçınılmaz Olarak Yeni Zorluklar Anlamına Geliyor
Her yeni gelişme gibi, yapay zeka BT alanında daha yaygın hale geldikçe zorluklar yaşanacaktır. Anket sonuçları da bunu yansıtıyor.
Düzenlemeler, uyumluluk ve yönetişim yapay zekanın benimsenmesini zorlaştırıyor. BT profesyonellerinin %29'u bu kısıtlamaları, kuruluşlarının ITSM'sindeki iyileştirmelerle ilgili en büyük zorluk olarak sıraladı. Bu oran geçen yılki sekizinci sıraya (%5) göre artış göstermiştir.
ABD merkezli BT ekiplerinin mücadele ettiği bir diğer büyük zorluk da, kuruluşlarında hem otomasyon hem de yapay zeka girişimlerini yürütürken karşılaştıkları yazılım sınırlamalarıdır. Teknoloji bu kadar hızlı ilerlerken bu beklenen bir durumdur. Sürekli yeni yazılımlar ortaya çıkıyor ve ne yazık ki yeni yazılımlar maliyetli oluyor. Maliyet verimliliği ile yazılımı tam potansiyeliyle kullanmak arasında en uygun dengeyi bulmak zor olabilir.
Ancak Yapay Zekanın Değeri Mücadeleye Değer
Fikir birliği net bir tablo çiziyor: Engellere rağmen yapay zeka ve otomasyon işletmelere muazzam bir değer katabilir. İş süreçlerinin otomatikleştirilmesi açısından en büyük avantajların daha fazla verimlilik ve daha yüksek kalite olduğu kabul edildi. Çoğu için yapay zeka araçları ve hizmetleri, ITSM hedeflerine ulaşmalarını olumlu yönde etkiledi.
Büyüme sancıları evrimleşmenin normal bir parçasıdır ve yeni teknolojiler doğru bir şekilde benimsendiğinde işletmenizi sıçramalar ve sınırlarla büyütebilir:
Kendi oyunlarının zirvesinde ve yeni teknolojinin önünde kalmaya hevesli yeni müşterileri çekmek mevcut müşterileriniz de muhtemelen teknolojik eğilimlerinizi dikkate alacak ve rakiplerinizi aramak yerine rehberlik için size başvuracaklardır.
Yeni teknolojik gelişmelerin bir adım önünde olacaksınız ve bu da şirketinizin sektörünüzde lider olarak görülmesini sağlayabilir.
Yeni yazılımlar ve daha fazla eğitim ile ITSM artı yapay zeka ve otomasyon potansiyeli sınırsızdır.
Yapay Zeka ile Sabırlı ve Israrcı Olun
Artık birinci sınıf BT ekibi üyeleri, iş geliştirmek için her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Onların yetkin varlığı, her şirketin giderek daha ayrılmaz ve başarı açısından kritik bir bileşeni haline gelmiştir. Unutmayın, bu yeni teknolojiyle birlikte iş karmaşıklığı da artıyor, bu nedenle planınızı buna göre yapın.
Bu da bizi bu yazının en önemli çıkarımına götürüyor: BT ekibinize baştan sona yatırım yapın. En başından itibaren zaman ayırın ve ekibiniz için doğru kişileri bulun. Her şirketin bu pozisyonlar için kendine özgü nitelikleri olacağı açıktır. Ancak genel olarak, endüstri ve/veya teknoloji haberlerini okumayı seven, kalıpların dışında düşünmekten korkmayan ve bir takım oyuncusu olan birinin peşinde olun.
Şirket silolarını yıkmak ve BT ekibinizin diğer departmanlarla dostluğunu geliştirmek istiyorsunuz. BT ekibini şirket çapında bir kaynak olarak konumlandırmaya çalışın. İş süreçlerini ve operasyonları optimize etmek için başvurulabilecek bir kaynak.
Eğitim Teklifi
Ardından, eğitim konusunda cimrilik yapmayın. OTRS'nin anketine katılanların %58'i önümüzdeki yıl içinde şirketlerinin ITSM'sini geliştirmek için çalışanlarını eğitmek istiyor. Bu oran 2023'teki oranın (%25) iki katından fazla. Eğitim şüphesiz gerekli; katılımcıların %88'i BT departmanlarında yapay zeka araçlarını ve hizmetlerini zaten kullandıklarını söyledi, ancak neredeyse yarısı (%41) hala bunları nasıl kullanacaklarını bulmaya çalıştıklarını itiraf ediyor.
Bunu bir düşünün. Yapay zeka araçlarına ve hizmetlerine erişimi olan katılımcıların neredeyse yarısı bunları nasıl kullanacağını bilmiyor. Bu büyük bir kaynak israfıdır. Eğitim hayati önem taşır çünkü BT ekibinizin elindeki tüm kaynakları kullanmasını sağlar.
OTRS anket bulguları açık: teknoloji ilerledikçe yapay zeka ve ITSM el ele gitmeye devam edecek. Büyüme potansiyeli dikkate değerdir ve mümkün olan her yerde bu tür fırsatları kucaklamak için uygun adımlar atılmalıdır. ITSM'in karşılaştığı zorlukların yarısı en yeni teknolojik gelişmeleri öngörmektir. Yine de işaretler açık - yapay zeka kullanımı artıyor ve yatırım yapma zamanı şimdi.
Müşteri hizmetleri, sorun çözme, robotik süreç otomasyonu (RPA), maliyetlerin nasıl azaltılacağı, sinir ağları, gerçek zamanlı yanıtlar, gerçek dünyadaki yapay zeka kullanım örnekleri, doğal dil işleme (NLP), iş süreçleri yönetimi (BPM), yapay zeka ve makine öğrenimi, yapay zeka sanal asistanları, yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler gibi konularda daha yararlı ITSM ve yapay zeka makaleleri bulmak için lütfen web sitesinin arama özelliğini kullanın,
ITSM için yapay zeka odaklı fırsatlar, iş süreci otomasyonu (BPA), GenAi'nin süreçleri nasıl otomatikleştirdiği, müşteri deneyimi, kullanıcı arayüzü iyileştirme, iş operasyonları, artan verimlilik, otomasyon araçları, yapay zeka sistemleri, sürücüsüz arabalar, finansal hizmetlerde yapay zeka, otomasyon teknolojisi ve diğer gelişmiş teknolojiler ve ITSM veri setleri.