IT Varlık Yönetimine ilişkin en iyi uygulama serimizin ilki size çoklu keşif kaynaklarını kullanarak envanterinizi nasıl oluşturacağınızı gösterecek. Buradaki amaç, varlıklarınızın ne olduğu ve nerede olduğunu belirlemektir, böylece onları sınıflandırabilir ve daha iyi görünürlük elde etmiş olursunuz. Kuruluşunuzdaki her varlığı bulmalı ve takip etmelisiniz. Bununla ilgili üç aşamalı bir yaklaşıma göz atalım.
İlk adım, ev ağınızdaki varlıkları bulmaktır. Bulacağınız ve takip edeceğiniz aygıtların türüne bağlı olarak Windows etki alanı veya ağ taramayı kullanabilirsiniz. Eğer varlıklarınız çoklu alanlar boyunca yayışmışsa, ihtiyacınız olan bilgiyi elde etmek için dağıtılmış varlık tarama yöntemini kullanabilirsiniz.
Windows etki alanı ve ağ taramaları kullanarak taranabilecek aygıt türleri
Windows etki alanı taraması
- Windows aygıtları
- Ağ tarama
- Linux, Solaris
- Mac, AIX
- VMHost makineleri
- Yazıcılar
- Yönlendiriciler & Anahtarlar
İkinci adım, ev ağınız dışında yer alan varlıkları bulmaktır. Bu noktada ajan temelli taramalar işe yarar. Makine bilgisini taramak ve bu bilgileri merkez sunucunuza geri iletmek için iş istasyonlarınızda aracılar konuşlandırmanız gerekir. Birbirini izleyen taramalar için aracı değişiklikler için varlıklarınızı tarar ve ServiceDesk Plus sunucusundaki ve ağınızdaki yükü azaltarak ServiceDesk Plus veri tabanına yalnızca farklı olan verileri gönderir.
Üçüncü adım, mobil varlıklarınızın da takip edildiğinden emin olmaktır. İlk başta, yürürlükte olan bir “Kendi Cihazını Getir” politikanız (Bring Your Own Device policy) olmayabilir ama buna kullanıcılardan MDM (Mobil Aygıt Yönetimi) takibi için kişisel aygıtlarını kayda geçirmeyi isteyerek başlayabilirsiniz. Bu kişisel aygıtlar ev ağına her zaman bağlı olmadıkları için, dinamik aygıt bulma teknikleri gerektirir. MDM’yi (Mobil Aygıt Yönetimi) kullanmanın bir avantajı da, gölge IT’nin olumsuz etkilerini azaltmasıdır.
Güvenlik ajanı temelli ve ajansız (kuruluma ihtiyaç duymayan) aygıt bulma teknikleri arasında bir seçim yapmak her zaman bir ikilem olmuştur. En iyi sonuçları elde etmek için ikisinin bir kombinasyonunu kullanmak önerilmektedir.
Güvenlik ajanı temelli tespit tekniği;
- Varlıklarınızın kesin ve kapsamlı detaylarını sağlar
- Mobil ve ev ağınızın dışındaki aygıtları taramak için kullanılabilir
- Tarama yapmak için minimum altyapı gerektirir ve taranmış olan varlık üzerinde minimum iz bırakır
- Değişikliğe uğramış bireysel iş istasyonlarını seçerek tarama için kullanılabilir
Ajansız tespit tekniği;
- Kimlik doğrulama gerektirmediği için hafif ve müdahalesiz bir yöntemdir
- Minimum uygulama süresi gerektirir
- Kurulum, bakım veya yükseltmeler için ekstra bir maliyet doğurmaz
- Tüm aygıtların ağ üzerinde ve çalışır durumda olmasını gerektirir.
Varlıklarınız hakkında her şeyi bilmeniz önemlidir. Detaylı varlık bilgisi daha sonrasında kritik kararlar vermenize yardımcı olacağı için, mümkün olduğunca çok varlık parametresi elde etmeniz gerekmektedir. Aşağıda takibini yapmanız gereken bazı temel donanım ve yazılım parametrelerini bulabilirsiniz.
Donanım varlık parametreleri
- Konfigürasyon öğe türü
- Varlığın mevcut durumu
- Edinim maliyeti – satıcının ismi
- Garanti bitiş tarihi
- Yazılım varlık parametreleri
- Yazılımın sürüm numarası
- Yazılım yüklemelerin sayısı
- Üreticinin ismi
- Varlığın dahil olduğu kategori ve alt-kategori
Uğraştırıcı bir aramaya gerek kalmadan varlıklara kolayca erişim sağlamak için, aşağıda gösterildiği şekilde varlıkları üç bölüm altında sınıflandırmanız gerekmektedir.
Donanım varlıkları
- Sunucular
- İş istasyonları
- Yazıcılar
- Tarayıcılar
- Yönlendirici
- Akıllı telefonlar
- Tabletler
- Sanal makine (VM) ve Sanal makine ana bilgisayarları
- Varlık bileşenleri
- Klavye
- Fare
- Webcam
- Projektörler
- Yazılım varlıkları
- Yazılım
- Yazılım lisansları ve
- Hizmet paketleri
Herhangi bir sorunuz varsa, aşağıdaki yorumlar bölümünden gönderiniz. Bir sonraki blogda varlıkların tüm yaşam döngüsünü nasıl takip edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, ITAM yeteneklerine sahip yaratıcı bir IT hizmet masası çözümü arıyorsanız ve henüz ServiceDesk Plus ürününü test etme şansı bulamadıysanız bu linkten demo talebinde bulunabilir ve birlikte demo çalışması yapabiliriz.