Tarayıcı Güvenliği için 5 Tehdide Karşı Alınabilecek Önlemler

17.05.2021 21:43 By Adem Oztemel

Tarayıcı Güvenliği için 5 Tehdide Karşı Alınabilecek Önlemler

Browser Security

Bulut bilişimi aktif olarak benimseyen kuruluşlar da tarayıcılar her kullanıcının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ne yazık ki, tarayıcılar yalnızca bulut bilişim için değil aynı zamanda siber saldırılar için de bir kanal haline gelmiştir.

Tarayıcı tabanlı olarak siber suçlular, hassas işletme verilerini çalmanın ve kurumlara zarar vermenin yeni yollarını buldular. Kurumsal verilerinin güvende kalmasını sağlamak genellikle BT yöneticilerine düşüyor. Kuruluşlarının tarayıcılarını güvence altına alarak, BT yöneticileri işletme verilerinin güvenliğini sağlayabilir.

Browser Based Threats

 Tarayıcı Tabanlı Tehditler

Kimlik Avı, hassas iş verilerini kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII) veya kredi kartı ayrıntılarını çalmayı amaçlayan bir sosyal mühendislik saldırısıdır. Kimlik avı e-postaları genellikle görünüşte saygın bir e-posta adresinden toplu olarak gönderilir. E-posta alıcısı, makinelerinde kötü amaçlı yazılım yüklenmesine yol açabilecek bağlantıların tıklanması veya eklerin indirilmesi konusunda kandırılır. Kimlik avı kampanyalarında kullanılan kötü amaçlı yazılımlar genellikle arka planda durmakta ve işletme verilerini çalmaktadır veya bilgisayarları şifreleyen fidye yazılımıdır.

Drive-by Threats

Drive-by Saldırıları

Siber suçlular genellikle savunmasız web sitelerini tespit eder ve bunlara kötü niyetli kodlar enjekte eder. Kullanıcılar web'de gezinirken bu tür sitelere girdiklerinde bu kötü amaçlı kod çalıştırılır ve kötü amaçlı yazılım otomatik olarak kullanıcı bilgisayarlarına indirilir. Bu tür saldırılara drive-by saldırı denir.

Man-in-the-browser Saldırıları

Man-in-the-browser, kullanıcıların kimlik bilgilerini ve kişisel bilgilerini çalmak için kullanılan yaygın bir saldırıdır. Bu saldırıda kötü niyetli bir üçüncü taraf, kullanıcının bağlantı kurarken bir kullanıcının bir siteyle olan bağlantısını keser, ardından kullanıcıyı benzer görünen bir siteye yönlendirir. Bir sayfada, kredi kartı bilgileri ve giriş bilgileri dahil olmak üzere kullanıcının girdiği tüm veriler yakalanacaktır. 

Browser Extension

Kötü Amaçlı Tarayıcı Eklentileri

Tarayıcı uzantıları, kullanıcının işlerini yerine getirmek için tarayıcının çeşitli yönlerine erişmesine izin verilmesini gerektirir. Diğer yazılım türleri için herhangi bir şart ve koşul gibi birçok kullanıcı verilen izinleri incelemeden eklentilerine erişim sağlar. İzin verildikten sonra birçok uzantı bir web sayfasındaki içeriği okuyabilir göz atma geçmişini izleyebilir, web içeriğinde değişiklik yapabilir ve daha fazlasını yapabilir. Bir kullanıcı sorgulanabilir bir kaynaktan bir uzantı yüklediğinde veya uygun şekilde korunan bir bulut veritabanına sahip olmayan bir uzantı kullandığında, tarayıcıda bulunan tüm bilgiler güvenli olmaz.

Hassas Tarayıcı Eklentileri  

Eklentiler, Internet Explorer tarafından sağlanan ve web sayfalarında bulunan belirli dosya türlerini sunan üçüncü taraf eklentilerdir. Birçok eklenti, keşfedilen güvenlik açıklarını düzeltmek için sık sık güncellenir. Ancak, eklentilerin eklenmemiş, eski sürümlerini kullanan kişilerin sayısı, sürekli güncellenen eklenti sürümlerini kullanan kişilerin sayısını aşıyor. Siber suçlular bu güvenlik açıklarından, web sitelerine kötü amaçlı kodlar enjekte ederek yararlanmaktadır. Kullanıcılar, güvenlik açığı bulunan bir eklenti tarayıcılarındayken etkilenen siteleri ziyaret ettiğinde, makinelerini kötü amaçlı yazılımlara ve diğer zararlı kodlara açarlar.

Kurumsal tarayıcı güvenliğini sağlamak için en iyi 6 uygulama

1.  Ağınızda bulunan tüm tarayıcıları ve eklentileri güncel tutun.

2.  Tüm iletişim için HTTP yerine HTTPS'nin kullanıldığından emin olun.

3.  Kritik olmayan tüm eklentileri kaldırın.

4.  Yalnızca BT onaylı sitelere göz atma erişimini sınırlandırın.

5.  Chrome tarayıcılarında Google Sync özelliğini devre dışı bırakın .

6.  Kullanıcı bilgisayarlarında Chrome Güvenli Tarama ve Microsoft SmartScreen Filtresi'nin etkin olduğundan emin olun.


Bu en iyi uygulamaların altısının hepsinin kullanılması ağınızı web tabanlı tehditlere karşı güçlendirir. Bu en iyi uygulamaları uygulamak mı istiyorsunuz?

Browser Security Plus, en iyi yöntemleri uygulamak için size merkezi bir konsol sunar. Bu özellikleri çalışırken görmek ister misiniz? Ücretsiz, kişiselleştirilmiş bir POC için  bizim ile iletişime geçebilirsiniz