OpManager - Storage Monitoring Nasıl Yapılır?

14.08.2023 10:21 By Adem Oztemel

Kurumsal organizasyonunuzdaki veriler her yıl katlanmakta ve hızlı veri artışı, depolama kapasitenizin genişletilmesini gerektirmektedir. Bu yüzden verinin artışı, gecikme durumu ve performansı gibi metrikler oldukça önemlidir.

 

Depolama altyapınızın yönetimini bir dış kaynak firmasına bırakabilirsiniz, fakat bu durum da veri güvenliği sorununu ortaya çıkaracaktır. Burada doğru yaklaşım, ağınızda yer alacak bir depolama izleme çözümü olacaktır.

 

Bir depolama izleme aracı kullanmayı düşünmenizi gerektiren üç neden bulunmaktadır;

 

1.  Tipik depolama altyapıları, RAID ya da Katı Hal Sürücüsü (SSD) gibi düzenli erişilen verileri elinde tutan ya da teyp kitaplığı gibi uzun dönem veri depolaması için önem taşıyan farklı tipteki birçok cihazı içermektedir. Ancak ağınızda her bir cihaz tipi için ayrı bir izleme aracı kullanmak maliyetli olacaktır.

 

2.  Güçlü bir depolama izleme aracı kullanmamak, er ya da geç bazı depolama kaynaklarınızı düzenli kullanıp diğerlerini pek kullanmadığınız bir durumu meydana getirecek yanlış bir yönetim sürecine neden olacaktır. Bu durum, veri kaybına ve erken safhalarda oluşacak cihaz hatalarının neden olduğu donanım değişikliği maliyetlerine dönüştürebilir.

 

3.  Performans sorunlarını tespit etmek önemlidir. Bir depolama cihazının yavaşlık durumu, hatalı donanım ya da yapılandırma sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir ve depolama yönetim yazılımlarını yüklemek problemlerin kök nedenlerini bulmanıza yardımcı olur.

  

OpManager’ın merkezileşmiş depolama izlemesi ve desteği

 

ManageEngine OpManager, bir dizi ağ cihazına kapsamlı destek saylayarak ağ performansınızı artıran ve varsayılan depolama izleme yeteneklerine sahip bir network izleme aracıdır. OpManager’ın bünyesindeki monitörleri cihazlarınıza iliştirerek, hayati önem taşıyan erişilebilirlik ve performans detaylarını otomatik olarak alabilirsiniz.

 

Depolama altyapısı ağınızda önemli bir rol oynar ve OpManager, depolama cihazının ihtiyaçlarını karşılamak için üretici özelinde merkezi bir depolama izlemesi sunar.

 

Firmanızın ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak çözümü seçerken, depolama cihazı ihtiyaçlarının tek seferde yapılandırılacağı bir çözümden emin olmak adına diğer bazı etkenlerin de üzerinde düşünülmesi gerekir.

 

Bütün depolama cihazlarınız için görünürlük ve desteğe sahip olun

 

Birden fazla kilidin tek ve ana anahtarı gibi, OpManager birçok depolama cihaz tipini destekler. Depolama cihazlarını tek bir konsoldan, cihaz tiplerine ve üretici bilgilerine göre erişilebilirlik ve performans detaylarıyla yönetmek daha etkilidir.

 

Depolama altyapınızın performansını artırın

 

Yeni bir depolama izleme çözümüne yatırım yapmak performansı artırmak anlamında yararlıdır. Bunu başarmak için de aşağıda belirtildiği gibi bazı altyapı parametrelerine odaklanmak önemlidir.

 

·  IOPS - Saniye başına giriş/çıkış operasyonları, dosya transferleri için okuma ve yazma işlem sayısını ölçen önemli bir parametredir. Birçok operasyonu idare eden bir depolama cihazı er ya da geç cihaz hatası ile sonuçlanır.

 

·  Throughput - Bu terim, veri transferinin hızı ile ilgili bir ölçüdür. Bu değer, belirli bir zamanda transfer edilen paket sayısını gösterir. Performansın yavaş olmasının nedeni düşük veri hızı olabilir.

 

·  Bandwidth - Bu terim, bir network ya da internet bağlantısı üzerinden belirli bir zamanda transfer edilen maksimum veri ünitesi sayısıdır. Daha geniş bant aralığı, daha kısa zamanda daha fazla verinin transfer edilebileceği anlamına gelir. Bant genişliği kapasitesini izlemek zorunludur.

 

Aslında performansı artırmak bu belirtilen parametreleri izlemekle bitmez. Depolama cihazları ayrıca gecikme (latency), bellek (memory) kullanımı, işlemci (CPU) kullanımı ve diğer bazı metriklere de bağımlıdır.

  

OpManager’daki cihaz şablonları; ağınızda bir depolama cihazı tanımlanır tanımlanmaz ilgili izleme metriklerini otomatik olarak cihaza iliştirilmesini sağlayarak performans monitörlerini izlemenize yardımcı olur.

 

Talep tabanlı kapasite planlamasını kullanın

Depolama kapasitesini genişletme yatırımı yapmadan önce, talepleri tahmin etmek yararlı olacaktır. OpManager’daki Tahmin Raporları, ileride depolama ihtiyacınızın ne kadar artabileceği ile ilgili kesin iç görüler sağlar. Bu da fazladan harcama yapmadan depolama kapasitenizi planlamanıza yardımcı olur.

 

Hatalar için önleyici bir yaklaşım benimseyin

 

OpManager alarmlar ve iş akışlarıyla, problemleri hızlı bir şekilde bulup çözmenize yardımcı olan etkili bir hata çözüm sistemi sağlar. Hataları proaktif bir şekilde bulup çözmeniz gerekiyor ki firmanız daha rekabetçi bir kimliğe sahip olsun.

 

OpManager’daki Depolama Raporları, bir hatanın tekrarlanmasını engeller. Nasıl mı?

 

Artık günümüzde bilgi, hayati bir önem taşımaktadır ve yararlı bilgi olumlu aksiyonlara yöneltir. OpManager sürekli olarak depolama cihazınızın performansını kaydeder ve verileri pekiştirerek sezgisel raporlar oluşturur. Bu raporları analiz etmek, depolama altyapınızın muhtemel darboğazlarını tespit etmenize ve proaktif bir şekilde aksiyon almanıza yardımcı olur.

  

Verileri etkili ve güvenli bir şekilde yönetmek her organizasyonun başarısı için önemlidir. OpManager, depolama altyapınızın performansı artıran ve erişilebilirliği maksimuma çıkaran güçlü izleme yetenekleri sunar.