Applications Manager - Bulut Servisler Nasıl İzlenmelidir?

31.07.2023 10:04 By Adem Oztemel

Bulut teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla, kuruluşların altyapı işlemlerini ve hizmet sunumunu ele alma biçiminde büyük bir değişiklik oldu. İş operasyonları için bulut tabanlı ve hibrit bulut ekosistemlerine doğru artan geçiş, kuruluşların bulutta barındırılan hizmetlerin performansını ve verimliliğini izleyen bulut izleme araçlarını kullanmasını gerekli kılmıştır. Bu makalede, kapsamlı bulut izlemenin faydalarını ve bulut hizmetlerinizden maksimum performans elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz yaklaşımları ayrıntılarıyla anlatacağız.


Neden bir Bulut İzleme Aracı Kurmalısınız?

Amazon Web Services (AWS) veya Azure gibi genel bir bulut hizmeti kullanıyorsanız, sorunsuz bir şekilde entegre olduğu için muhtemelen genel bulut satıcısı tarafından sunulan izleme hizmetini zaten kullanıyorsunuzdur. Bununla birlikte, büyük ölçekli bir organizasyon altyapısında, bu hizmetler tarafından sunulan temel parametrelerin ötesinde görsellik, bulut izleme için çok önemlidir. Birincisi, hibrit bulut altyapınız veya şirket içinde yerleşik özel uygulamalarınız varsa, çeşitli temel teknolojiler için birden fazla izleme aracınının kullanılmasıyla izleme sürecinizin daha da karmaşık hale gelmesi muhtemeldir. Fiziksel ve sanal sunucuları bulut hizmetleriyle birlikte izleyebilen bir bulut izleme aracı, tüm BT uygulama ekosisteminizi fark edilemeyen performans tehditleri, tahmini kullanım ve gelecek için kapasite planlama amacıyla izleme altına alacaktır.

 

Popüler Bulut İzleme Hizmetleri için Temel Parametreler

1.  Compute: Memory, Disk ve Network

AWS, Azure, Oracle Cloud Infrastructure (OCI) veya Google Cloud Platform (GCP) kullanıyorsanız, Compute, bulutu tercih eden kuruluşlar tarafından alınan ilk bulut hizmetlerinden biridir. Söylemeye gerek yok, bulut performansı izleme, özellikle bellek kullanımı, disk alanı ve ağ trafiği gibi temel performans parametrelerinin izlenmesini gerektirir. Bu ölçümleri izlemek, kaynak kullanılabilirliğini ve sorunsuz uygulama performansını garanti etmek için çok önemlidir. Bu kullanım eğilimlerinin geçmiş performans analizi, gelecek için kapasite planlamasına yardımcı olabilir.

2.Object Storage: Toplam Obje, Requests/Min ve Network Trafiği

Bulut sağlayıcısına bağlı olarak, depolama ölçütleriniz değişebilir, ancak bunlar aşağı yukarı aynı parametrelerdir. Nesneler, nesne boyutu, dakika başına istekler, ağ ayrıntıları ve gecikme ölçütleri, AWS, GCP ve OCI'de kritik bulut izleme ölçütleri olsa da, Azure tarafında blob boyutu ve blob istekleri yerini alır. Bu parametreler, depolama hizmetinizdeki yükü anlamanıza ve hatalı alanları tespit ederek istekleri işlerken hataları belirlemenize yardımcı olabilir.

3.  Relational Database: CPU Kullanımı, Depolama ve Veritabanı Bağlantıları

İlişkisel veritabanları geliştiriciler arasında her zaman popüler olmuştur ve işletmeler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Fiziksel kurulumlarda olduğu gibi, bulut veritabanları özellikle CPU kullanımı, veritabanı oturumu, tablo alanı ayrıntıları ve veritabanı bağlantıları gibi ölçümler açısından izlemeyi gerektirir. Artan sayıda kullanıcı bağlantısı veya yavaş sorgu yürütme nedeniyle son kullanıcıya yönelik uygulamaların zayıf yanıt süreleri gibi performansı olumsuz etkileyen sorunları önlemek için veritabanlarını izlerken yeterli eşiklerle derin izleme çok önemlidir.

Aşağıdaki bağlantılardan çeşitli hizmetler arasında kapsamlı bulut izleme için izlenecek çeşitli önemli parametreler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

 

·  AWS monitoring

·  Azure monitoring

·  GCP monitoring

·  OCI monitoring

·  OpenStack monitoring

·  Office 365 monitoring

 

 

Doğru Bulut İzleme Planını Uygulamak

Fiziksel sunuculardan bulut hizmetlerine ve son kullanıcıya dönük uygulamalara kadar her türlü BT bileşeninin izlenmesi derin görünürlük gerektirir. Görünürlük sayesinde, fark edilemeyecek ödün verilmiş performans ve iş kesintisi gibi temel performans sorunlarını ortaya çıkarmak mümkün olmaktadır.

 

Temel Unsurları İzlemek

Önemli olan ilk konu, BT ekosisteminizin tüm temel unsurlarını, özellikle de sunucu altyapısı (fiziksel, sanal veya bulut),  ağ ve uygulama performansı gibi temel ölçütleri izlediğinizden emin olmaktır. Bu, performans sorunları hakkında zengin iç görüler sağlayabilen ve aynı zamanda tarihsel trend analizi yoluyla kapasite planlamasını kolaylaştıran kapsamlı bir izleme çözümü ile başarılabilir.

Kullandığınız bulut sağlayıcısından bağımsız olarak, kritik parametrelere ilişkin ayrıntılı görünürlük olmadan, performans sorunları her zaman gizlenecek ve sorunsuz iş hizmeti sunumu tehdit altında kalacaktır.

 

Bulut ve Şirket içi Altyapıyı Tek bir Panodan İzleyin

Modern kuruluşlar yavaş yavaş yalnızca bulut veya hibrit bulut ekosistemine geçerken, bulut izleme aracınızın fiziksel, sanal ve bulut öğelerinden veri toplamak ve ilişkilendirmek için tek bir gösterge paneli sunduğundan emin olmalısınız. Bu esneklik, geçişi kolaylaştıracak ve aynı zamanda eski uygulamaları ve fiziksel sunucuları destekleyecek, böylece tüm BT ekosisteminizi kapsayarak bulut izleme aracını değerli bir yatırım haline getirecektir.

 

Rutin Düzeltici Görevleri Otomatikleştirin

Rutin düzeltici görevleri otomatikleştirmek her zaman daha iyidir, böylece insan müdahalesi gerektiren durumlara odaklanabilirsiniz. Otomasyon, DevOps sürecinin önemli bir parçasıdır ve uygun otomasyon, bulutta üretkenliği artırmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bir eşik ihlal edildiğinde bulut instance’ larını başlatma, durdurma veya yeniden başlatma gibi otomatik eylemler ayarlayabilirsiniz. Bu durum, özellikle kullandıkça öde fiyatlandırma planındaysanız, ölçek büyütme eylemlerini gerçekleştirmenize veya kullanılmayan kaynakları otomatik olarak kapatmanıza ve bulut maliyetlerini daha iyi yönetmenize yardımcı olur.

 

Maliyetlerinizi Yönetin

Bulut hizmetlerinin sürekli kullanımı genellikle maliyetlerinizi arttırabilir. Elbette, bulut harcamalarınız için aylık bütçeniz olacaktır. Bununla birlikte, ideal bir bulut performansı izleme aracı, bulut faturalarınızı izleyebilmeli ve belirli bir eşik miktarına ulaşıldığında sizi bilgilendirmelidir. Bu, kullanım ve ilgili maliyet eğilimleri hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur ve bulut bütçesini buna göre planlamanıza olanak tanır.


ManageEngine Applications Manager İzleme çözümü, derinlemesine hibrit bulut izleme sunar; AWS, Azure, GCP, OCI ve OpenStack içindeki popüler bulut hizmetlerine, Office 365 gibi SaaS hizmetlerine ve 130'dan fazla diğer iş uygulamasına, BT uygulama ekosisteminize tam bir görünürlük kazandırmanızı sağlar. Otomatik uyarıları ve düzeltici eylemleri yapılandırmanıza, genel kullanılabilirliği ve performansı daha iyi anlamanıza ve müşterilere sorunsuz hizmetler sunmak için kapasite planlamanıza olanak tanır. Eğer Applications Manager’ I daha önce deneyimleme fırsatı bulamadıysanız, hemen aşağıdaki linkten indirebilir ve dakikalar içerisinde kurup avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.