Applications Manager - Linux Server Performans Monitoring Nasıl Yapılır?

17.07.2023 10:29 By Adem Oztemel

Linux, en iyi bilinen ve en çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemlerinden biridir. Linux sunucularını kullanmanın temel avantajları kararlı, güvenli, uyumlu ve özelleştirilebilir olmalarıdır.

Linux sunucular herhangi bir BT altyapısının omurgasını oluşturduğundan, bellek veya CPU kullanımında ani bir artış olursa, uygulamalarınızın performansı etkilenecektir. Linux sunucunuzun performansını en iyi hale getirmek ve sunucularınızdaki uygulamaların sorunsuz çalışmasını sağlamak için bir izleme çözümü kullanmak çok önemlidir.

ManageEngine Applications Manager, proaktif Linux performans izlemesi sağlar. Son kullanıcılar etkilenmeden önce sorunları hızla tanımlamanıza ve çözmenize yardımcı olur. Linux sunucu izleme paneli, tüm önemli Linux sunucu ölçümlerini tek bir yerde görselleştirmenize yardımcı olacaktır. 

 

Temel İzleme Ölçütleri

1.  CPU Kullanımı

        CPU kullanımı, bir Linux sunucusu yavaşlama belirtileri gösterdiğinde bakılması gereken ilk yerlerden biridir. CPU kullanımını düzenli olarak izlemek, öngörülen bir süre boyunca CPU yükünü analiz etmeye ve performans gerilemelerinin üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.

        Bir Linux sunucusu için CPU kullanımı, "vmstat" komutu kullanılarak hesaplanır. Vmstat, belleğe ek olarak, CPU etkinliği hakkında bilgi sağlar. Birden fazla CPU bulunan sistemlerde, vmstat CPU sayısının ortalamasını çıkartır.

2.  Sistem Yükü

         Sistem yükü, Linux sunucu izleme ölçütlerinden biridir ve sistemin gerçekleştirdiği işlem yükünün bir ölçüsüdür. Linux yük ortalamaları olarak da adlandırılan sistem yük ortalamaları, sistemdeki çalışan iş parçacığı talebini, çalışan ve bekleyen iş parçacığı ortalama sayısı olarak gösterir.

Bu metrik, CPU süresini ve genel CPU talebini bekleyen ortalama komut sayısını temsil eder. Ortalama sistem yükü bir, beş ve 15 dakikalık belirli bir süre üzerinden hesaplanır. Yük ortalaması, bir sistemdeki toplam CPU sayısına eşit olmalıdır.

  

Bunu daha iyi anlamak için iki durumu ele alalım: 

Tek İşlemci:

Örneğin, yük ortalaması 1 olan, tam olarak kullanılan tek işlemcili bir sistem CPU'sunu düşünün. 1'in altındaki herhangi bir yük ortalaması, CPU'nun yetersiz kullanıldığını gösterir ve 1'den büyük bir yük ortalaması, CPU'nun fazla kullanıldığını gösterir.

Tek işlemcili sistem CPU'sundaki yük ortalaması 1.7 ise, CPU komutları öncekiler yürütülene kadar beklemeye zorlanacaktır.

Çoklu İşlemci:

Altı CPU'lu bir sistemi ele alalım. Bu sistemin bir dakikalık yük ortalaması 6.06 ise, bu, altı CPU arasında kalan kapasite olmadığı ve çok az komutun beklemeye zorlanacağı anlamına gelir. Mükemmel şekilde kullanılan altı CPU'lu bir sistem, sistemin tam olarak yüklendiğini ancak henüz aşırı yüklenmediğini gösteren 6'lık bir yük ortalaması gösterecektir.  

Her CPU'nun tam olarak kullanıldığından ve hiçbir talimatın beklemeye zorlanmadığından emin olmak çok önemlidir. CPU sistem kapasitesiyle ilgili sekmeler, size genel kullanım eğilimi hakkında fikir verecektir.


3.  Bellek Kullanımı ve İşlemleri

 

Bellek izleme, aşırı ve az kullanılan sunucuları belirlemenize ve yükleri etkili bir şekilde yeniden dağıtmanıza yardımcı olur. Bellek kullanımı "free" komutu kullanılarak hesaplanır. Free komutu, takas(swap) alanı, kullanılan ve kullanılmayan bellek miktarı hakkında fikir verir.

Memory utilized = ((Total – Free)/Total * 100)

Free memory = (Total – Used + Buffer + Cache)

Takas belleği, birincil işlevi fiziksel bellek dolduğunda ve daha fazla alana ihtiyaç duyulduğunda disk alanını değiştirmek olan sistem tarafından oluşturulan sanal bellektir.

Örneğin, 4 GB RAM'e sahip bir bilgisayar sistemi üzerinde çalıştığınızı varsayalım. Bilgisayarınızda çalışan uygulamalar RAM'i doldurmadığı sürece, takas gerekmez. Uygulamalar RAM'i doldurduğunda, daha az kullanılan dosyalar, ihtiyaç duyulana kadar takas alanına taşınacak ve yeni dosyalar RAM'e değiştirilecektir. Fiziksel ve takas belleğinin görünürlüğü, kaynak kullanımını planlamanıza ve veri kaybını önlemenize yardımcı olur.

Linux sunucu izleme yazılımının takip edilmesine yardımcı olduğu önemli bir unsur da işlemlerdir(process). Her işlemci kendi sanal adres alanında çalışır ve diğer işlemlerle etkileşime girmez. Linux sunucunuzda çalışan her işlemi izlemek, sistem performansını değerlendirmenize, sorunları gidermenize ve sunucu işlemlerini optimize etmenize yardımcı olur.


4.  Disk Kullanımı

Disk kullanımını izlemek, bir Linux sisteminin verimliliğini korumanıza ve donanım arızası riskini en aza indirmenize yardımcı olur. Bu metriğin düzenli olarak izlenmesi, Linux sunucunuzda mevcut olan disk alanı miktarına ilişkin bilgi sağlar.

1.  Inode Kullanımı

 

Bir Linux sunucusunda her şey bir dosyadır. Linux sistemleri, yaratılırken dosyaları / dizinleri tanımlamak için dosya adları yerine inode numaralarını kullanır. Bu dosya sistemleri iki bölüm içerir: meta veriler ve gerçek veriler. Her dosyanın, dosya hakkındaki meta verileri içeren bir inode'u vardır.

Bir inode, dosya boyutu, dosya konumu, cihaz kimliği, kullanıcı kimliği, grup kimliği, dosya erişim ayrıcalıkları ve zaman damgaları dahil olmak üzere dosyayla ilgili tüm bilgileri depolar. Her bir inode, bir dosya sistemi içinde benzersiz olan bir inode numarasına sahiptir.

Tüm inodelar tek bir tabloda tutulur. İnode numarasını kullanarak, inode'un bulunduğu inode tablosunda ofset kolayca hesaplanabilir. Her dosyanın bir inode'u olduğundan, buradaki olası sorun, bir diskin tüm inodelarının disk dolmadan önce bile tamamen kullanılabilmesidir.

En iyi Linux sunucu izleme araçları, tüketilen inode sayısı ve kalan alan miktarı hakkında birçok bilgiyi ortaya çıkaran inode kullanım ayrıntılarını izlemenize yardımcı olur. İnode kullanımı, belirlenmiş bir eşiği aştığında uyarılar almak, potansiyel performans sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Kullanılmayan dosyaları silerek inode kullanımını azaltabilirsiniz.

 

1.  Cron Jobs

Cron, belirli periyotlar ile yedeklemeler, program güncellemeleri ve dosya senkronizasyonu gibi otomatik süreçleri çalıştırmanıza izin verdiği için Linux'taki en kullanışlı ölçümlerden biridir. Cron işleri, haftalık, aylık, dakikalık, saatlik ve günlük çalıştırılacak şekilde ayarlanabilir.

Cron, görevleri çalıştırmak üzere programlanmış bir arka plan programı olduğundan, zamanlanmış görevleri kontrol etmek için her dakika active olur. Cron işlerinizin, verimli bir Linux sunucu izleme aracı yardımıyla ne kadar süreyle çalıştığını izlemek, çok yavaş çalışması durumunda özelleştirilmiş uyarılar almanıza yardımcı olacaktır.


ManageEngine Applications Manager ile İzleme:

 

Bir sistem veya ağ yöneticisiyseniz, Linux sistem performansı sorunlarını izlemenin ve hata ayıklamanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. ManageEngine’in Linux sunucu performansı izleme aracı olan Applications Manager, Red Hat Linux, Red Hat Enterprise Linux, Mandriva, Fedora, SUSE, Debian, Ubuntu ve CentOS gibi çeşitli Linux dağıtımlarında optimum performans sağlamanıza yardımcı olur.

Uygulama sunucuları, veritabanları, web sunucuları, docker, VM'ler ve bulut kaynakları gibi 130'dan fazla uygulama öğesini izlemek ve sorunlarını gidermek için Applications  Manager’ ı kullanabilirsiniz.

 

Applications Manager, ManageEngine ITOM çözüm paketinin bir parçasıdır. ITOM, uygulama izlemenin yanı sıra, ağ izleme, sunucu izleme, bant genişliği izleme, konfigürasyon yönetimi, güvenlik duvarı güvenliği ve uyumluluğu, IP adresi yönetimi ve anahtar bağlantı noktası yönetimini kolaylaştırmak için de çözümlere sahiptir. Tüm bunlar ITOM çözümlerini, dünya çapında 1 milyondan fazla BT yöneticisi için ideal bir seçim haline getiriyor.


Henüz Applications Manager ürününü test etme şansı bulamadıysanız bu linkten demo talebinde bulunabilir ve birlikte demo çalışması yapabiliriz.