Applications Manager - Nginx Web Server Monitoring Nasıl Yapılır?

21.08.2023 10:10 By Adem Oztemel

NGINX, bir web sunucusudur ve web hizmeti, ters proxy, önbelleğe alma, yük dengeleme, medya akışı ve daha fazlası gibi çeşitli çözümler sunan açık kaynaklı bir yazılımdır. Ayrıca, e-posta (IMAP, POP3 ve SMTP) için bir proxy sunucusu ve HTTP, TCP ve UDP sunucuları için bir ters proxy ve yük dengeleyici görevi görür.

Kuruluşunuz ölçeklendirme zorluklarının üstesinden gelmek için bir NGINX sunucusu kullanıyorsa, NGINX'in performans sorunlarını anlamak ve analiz etmek, ani kesintilerden kaçınmak için önlem almalıdır. Sunucuların optimum performansının sağlanması, kaynak kullanımını iyileştirmeye, verimi en üst düzeye çıkarmaya ve gecikmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. ManageEngine Applications Manager’ın NGINX'i izlemeye yönelik kullanıma hazır desteği, performans sorunlarını hızlı bir şekilde tanımlamanıza ve düzeltmenize olanak tanıyan kapsamlı bilgiler sağlar.

NGINX sunucularını Applications Manager ile nasıl izleyebileceğinize hızlıca göz atalım.

 

NGINX Monitor’ un Ayarlanması

Applications Manager’ ı NGINX sunucunuzu izlemek için ayarlamak kolaydır. Tek yapmanız gereken Görünen Ad, Ana Bilgisayar Adı, Sunucu Durumu URL'si gibi alanları doldurmak ve gereksiniminize göre belirli seçenekleri etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmaktır. NGINX monitör oluşturma hakkında ayrıntılı talimatlar için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.



NGINX Sunucular için KPI’ lerin Görselleştirilmesi

Applications Manager’ın NGINX sunucu izleme yetenekleriyle, NGINX sunucularınızın sağlığı, kullanılabilirliği ve performansı ile ilgili NGINX performans ölçümlerini görselleştirebilirsiniz. Bu, web altyapınızdaki sorunları belirlemenize ve son kullanıcı deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur. 


Yanıt Süresi ve Aktif Bağlantıları İzlemek

NGINX sunucunuz için izlemeyi etkinleştirdikten sonra, yanıt süresi ve etkin bağlantılar gibi temel ölçümleri geriye dönük olarak kayıt etmeye başlayabilirsiniz. Applications Manager’ daki NGINX izleme panosu, belirli bir zaman içerisindeki Yanıt Süresi grafiğini görüntüler. Bu bilgiler, sunucunun aldığı bir isteğe ne kadar hızlı yanıt verdiği hakkında size fikir verebilir. Bu değer yükselir ve belirlenen bir eşiği ihlal ederse, sunucunun yavaş yanıt vermesine neyin sebep olduğunu analiz etmenin zamanı gelmiştir. Aktif Bağlantı Sayısı ise, şu anda aktif olan bağlantıları ifade eder. Bu bilgi NGINX sunucusu tarafından işlenen yükü anlamanıza yardımcı olur.


Web İsteklerini Takip Edin

NGINX sunucuları genellikle çok sayıda istek alır. Bir talep, uygulama düzeyinde bir olay olarak tanımlanabilir. NGINX sunucuları aynı anda birden fazla isteği ele alır. Buda, sunucuların aynı anda birden çok isteği işlemesini sağlar. Bu talepler, kabul edildiği andan işlendiği ana kadar çeşitli durumlarda olabilir. Bunlar;

 

Reading: NGINX sunucusunun istemciden kabul edilen bir bağlantıyı okuduğu durum

Writing: NGINX sunucusunun istemciden kabul edilen bir bağlantı için yanıt yazdığı durum

Waiting: Bağlantının boşta olduğu ve ele alınmayı beklediği durum

 

Sunucunun verimliliğini anlamak için, bu durumların her birindeki isteklerin sayısıyla birlikte toplam istek sayısını izlemek önemlidir. Applications Manager'ın NGINX izleme aracıyla, saniyedeki istekler, okuma durumundaki istekler, yazma durumundaki istekler ve bekleme durumundaki istekler hakkındaki sekmeleri etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Saniyedeki istek bilgisi ile, son kullanıcılarla etkileşim düzeyi hakkında içgörüler edinebilirsiniz.


ManageEngine Applications Manager ile NGINX’in Gücünü Arttırın!

Applications Manager’ a bir NGINX monitör eklediğinizde, NGINX sunucunuzun ne kadar iyi performans gösterdiğine dair genel bakış elde edersiniz. Applications Manager' ın NGINX izleme sistemi ayrıca anormallikleri algılar, uygulama hatalarını tanımlar, sorunların temel nedenini keşfeder. Web alt yapınız ve son kullanıcılar etkilenmeden önce bunları düzeltmenizi sağlar. NGINX performans monitörü ayrıca sunucunuzun sağlığı, erişilebilirliği ve performansı hakkında kapsamlı raporlar üretir.


Ayrıca, izlenmekte olan kaynak için açık olan diğer önemli performans ölçümleride izlenir. Applications Manager mevcut kaynak kullanımını görselleştirmenize ve öngörülü gelecek eğilimleri oluşturmanıza yardımcı olan yapay zeka destekli analitiklere de sahiptir. Bu, karar verme sürecinizi sorunsuz hale getirebilir.


NGINX Sunucularınızı Dakikalar İçinde İzlemeye Başlayın

Zaten bir Applications Manager kullanıcısıysanız, NGINX sunucularınızı şimdi izlemeye başlayabilirsiniz. Applications Manager ile yeni tanıştıysanız, hemen aşağıdaki linkren Applications Manager’ı indirebilir ve ortamınıza kurabilirsiniz. 30 günlük ücretsiz deneme süresinde diğer uygulamalarınız, altyapınız ve hizmetlerinizle birlikte NGINX'i tek bir platformdan izlemeye başlayabilirsiniz.